Pensiunea Pipás - Vărșag 


Vărşag este o localitatea sporadică răsfirată pe cea mai întinsă suprafaţă din judeţul Harghita. La început aparţinea de comuna Dealu, dar s-a separat de aceasta devenind independentă ecumenic şi cultural în anul 1906. Localitatea se întinde pe o suprafaţă de 7669 ha, suprafaţă îndeajuns de mare chiar şi pentru o capitală, mare parte a zonei fiind acoperită însă de păduri (cca. 60%). Casele se răsfiră la distanţe mari una de cealaltă, mare parte din ele fiind construite pe platoul din zonă şi doar o mică parte în văi. Se regăsesc multe feluri de mure, ciuperci, și toate bogățiile naturii, într-o diversificare minunată. Aici puteți simți natura în ofrma ei crudă, cu culorile, roadele și formele ei neatinse. Cu grădina noastră mai mare de jumătate de hectar, de pe terasa agropensiunii noastre veți putea vedea munții Harghita Mădăraș și Gurghiu. Vă veți putea delecta cu o serioe de programe de timpul liber în timpul șederii Dvs. la noi. 

PROIECTUL: “CONSTRUIRE AGROPENSIUNE "PIPAS" IN LOC. VARSAG, JUD. HARGHITA DE CATRE PIPAS-BERKECZI S.R.L.”

Proiect finantat prin PNDR 2014-2020, Submasura 6.2

Program finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin FONDUL EUROPEAN AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALA

Agropensiune

Pensiunea noastră de trei margarete este confortabilă pentru cazarea a 8-12 persoane. Cu o suprafață utilă de 182 m2, cu un living și dining, o bucătărie complet echipată, cu holuri spațioase, 4 camere și 4 băi așteaptă oaspeții cu drag.  
În fiecare cameră se găsesc paturi duble separabile, pentru o odihnă sigură, dar pot fi puse și paturi adiționale în camere, astfel capacitatea maximă a pensiunii poate fi mărită la 12 persoane.
Serviciile oferite de pensiunea noastră vor satisface orice cerere, veți avea confortul casei Dvs. 
Vă oferim tot ce aveți nevoie: 
Televizor în camere, Wi-Fi, televizor uriaș în living, cafetieră automată în bucătărie, grill, vase, tacâmuri, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe în camera de serviciu. Camera tehnică modernă, complet echipată vă asigură încâlzirea și apa caldă. 
Restaurantul situat la 4 km vă așteaptă tot timpul cu preparate delicioase, autohtone și proaspete. 

Prețurile noastre:
80 euro/noapte/casa pentru 8 persoane
Peste 8 persoane +5 euro/persoană/noapte

Programe posibile

FoișorDetalii

În curtea pensiunii aveți posibilitatea de a vă relaxa și în natură. Copiii se pot da pe tobogan după bunul plac, în timp ce adulții pot găti ce își doresc la grillul exterior. Pe lângă toate acestea, este și un leagăn cât și un foișor din care priveliștea este uimitoare, veți putea vedea Harghita Mădăraș cât și munții Gurghiu.  

Cascada VărșagDetalii

Probabil cea mai renumită atracție turistică a Vărșagului, este cascada, ceea ce o face specială este că între izvor și cascadă este o distanță de doar 100 de metri. Din dâmbul mic apa cristalină izvorește din mai multe locuri, care în timp foarte scurt crește în părău, după care cade în neant. 
Locul este ideal pentru popasuri sau picnicuri, vă rugăm, dacă treceți prin această zonă, aveți grijă la curățenia din jur, ca și alții să se poată bucura de priveliști. 

Turnul de panoramăDetalii

Turnul de panoramă din Vărșag este renumit, putând fi accesat din mai multe direcții. De aici puteți admira dimensiunea enormă a acestei așezări împrăștiate, deoarece sub picioarele noastre se pot vedea toate fermele din toate direcțiile ale comunei Vărșag. În plus, atunci când vremea este bună și aerul curat și vizibilitatea clară se pot vedea munții vechi ai Harghitei, până la Munții Bucin, și Munții Făgăraș.

Moara de apăDetalii

Singura moară de apă din Vărșag, are peste 200 de ani de când slujește oamenii. Instalația specială este cu totul unic, fiind o atracție turistică în zilele noastre, fiind vizitată de turiști din toate regiunile. Aceste atracții vor fi iarăși în lumina reflectoarelor, deoarece portalul de știri Transindex cât și aplicația goTransylvania caută împreună cele 7 minuni ale Ardealului până în data de 28 mai. Printre nominalizări regăsim morile de grâu și ferestrăul mecanic. 
Proprietarul, Bálint Vencel, povestește foarte mândru despre moară și funcțiile acesteia din timpurile vechi și despre atribuțiile îndeplinite și în zilele noastre. 

Ruinele cetății TartodDetalii

În partea de vest a Vărșagului, la întâlnirea pârâului Târnava Mare și Tartod, la o altitudine de 848 m în secolul XI-XII. s-a construit probabil cetatea Tartód. Se spune din cercetările făcute în anii 1960 că cetățile Tartód, Budvar, Kustaly, Firtos și Rapsonne au fost construite de regatul ungar, fiind parte din sistemul de apărare din acea vreme. Se presupune că la sfârșitul secolului XII. cetatea deja și-a pierdut menirea, fiind părăsită, astfel pădurea și-a revendicat zona respectivă. 
Dacă ne cățărăm pe marginea munților, urmărind semnele albastre, cam în jumătate de oră ajungem sus la ruinele încă vizibile. Pe culme vom găsi ruinele de dimensiunile de 75x37 metri, în formă ovală,  pereții rămași cu trecerea timpului. Cu ocazia săpăturilor s-au descoperit locuri de sobă și rămășițe ale vaselor de lut.

Izvoarele din jurul Târnavei MarDetalii

Târnava Mare, râul din România, Ardeal, este sursa de apă cea mai semnificativă din Secuime. 
Râul izvorăşte de la poalele muntelui Şumuleu Mare, de la o altitudine de 1455m, are o lungime de 221 km şi mărimea estimativă a zonei de captare este de 3.606 km2 , se varsă în lacul de acumulare de la Zetea, unde se uneşte cu pârâul Şicasău şi pârâul Szencsed. Târnava Mare  se unește la Blaj cu Târnava Mică, formând râul Târnava, astfel își continuă drumul până la râul Mureș.